Rak piersi jest najczęściej występującym nowotworem u kobiet. Co roku na świecie pojawia się około 1,6 mln nowych przypadków, a ponad 500 tys. chorych umiera. Według danych Centrum Onkologii - Krajowego Rejestru Nowotworów w 2020 roku liczba zachorowań na raka piersi u kobiet przekroczyła ilość 24 000 przypadków rocznie. Statystycznie średnio co 16 Polka zachoruje na raka piersi. Niestety u 5–10 proc. pacjentek od razu rozpoznawany jest on w postaci zawansowanej, kiedy są już przerzuty do innych narządów.

Wcześnie wykryty rak piersi w stadium przedinwazyjnym jest chorobą praktycznie całkowicie do wyleczenia. Także rak inwazyjny jest chorobą, w której rokowanie może być dobre. Dotyczy to zwłaszcza wcześnie wykrytych nowotworów, gdy nie ma jeszcze przerzutów do węzłów chłonnych. W takich przypadkach przeżycie 5-letnie, będące synonimem wyleczenia, wynosi aż 90%.
Zadajcie sobie pytanie:
- Czy regularnie ja, moja partnerka, mama, teściowa, córka, siostra przeprowadza samobadanie piersi?
- Czy ja, moja partnerka, mama, teściowa, córka, siostra jest pod stałą kontrola lekarza ginekologa?
- Kiedy ostatnio ja moja partnerka, mama, teściowa, córka, siostra miała USG piersi lub mammografię?
- Kiedy ostatnio ja moja partnerka, mama, teściowa, córka, siostra robila kontrolne badania podstawowe
Jest wiele innych czynników ryzyka zachorowania na raka piersi takich jak: płeć, starszy wiek, rodzinne występowanie raka piersi, nosicielstwo mutacji genów (BRCA1 i BRCA2), wczesne wystąpienie pierwszej miesiączki, menopauza w późnym wieku, pierwsza donoszona ciąża w późnym wieku, brak ciąż, radioterapia w obszarze klatki piersiowej przed 30. rokiem życia i niektóre choroby rozrostowe piersi, a także palenie papierosów
Na co możemy mieć wpływ, czy dieta ma znaczenie?3
Pokarmy zmniejszające ryzyko wystąpienia raka piersi:
- Kapusta, brokuły, kalafior i inne warzywa krzyżowe. Za ich dobroczynne działanie odpowiadają zawarte w nich indole, które przyspieszają dezaktywację estrogenu. Dla uzyskania najlepszego efektu należy jeść warzywa surowe lub lekko podgotowane, gdyż długie gotowanie uszkadza indole i pozbawia działania antyestrogenowego.
- Owoce i warzywa bogate w witaminę C zapobiegają nie tylko powstawaniu raka piersi, ale także innych nowotworów.
- Fasola oraz soja, w których zawarte są fitoestrogeny odpowiadające za zahamowanie działania estrogenu.
- Ryby morskie dzięki dużej zawartości tłuszczu rybiego wzmacniają układ odpornościowy, a co się z tym wiąże hamuje przerzuty raka piersi.
- Otręby pszenne wykazują zdolność radykalnego obniżania poziomu estrogenu, na skutek dużej zawartości włókien trudno rozpuszczalnych. Około pięciu łyżek otrąb pszennych dziennie jest w stanie obniżyć poziom estrogenu o ok. 15%.
Pokarmy, które mogą sprzyjać rozwojowi raka piersi:
- Mięso i nasycone kwasy tłuszczowe nasilają nawroty i wzrost guzów, których rozwój uzależniony jest od poziomu estrogenów, gdyż zwiększają jego stężenie we krwi.
- Badania wykazują, że wypijanie dwóch drinków dziennie dwukrotnie zwiększa ryzyko wystąpienia raka piersi.
Na prawidłową dietę, zwiekszenie aktywności fizycznej czy ograniczenie spożywania alkoholu oraz nie palenie papierosów mamy wpływ.
Pamiętajmy o tym przez cały rok nie tylko w październiku!!!
- http://onkologia.org.pl/wp-content/uploads/Nowotwory_2017.pdf dostęp z dnia 27.07.2021
- https://www.onkonet.pl/dp_np_rakpiersi.php, dostęp z dnia 27.10.2022
- https://mojdietetyk.pl/artykuly/dieta-zmniejszajaca-ryzyko-wystapienia-raka-piersi.html, dostęp z dnia 27.10.2022
- https://ncez.pzh.gov.pl/choroba-a-dieta/nowotwory/rak-piersi-profilaktyka-i-zywienie-w-trakcie-leczenia/ ; dostęp z dnia 27.10.2022
NPS-PL-NP-00749-10-2022