1. ODCIENIE ZDROWIA
  2. Wszystkie artykuły
  3. 7 prostych zmian w sposobie odżywiania pacjentów z POChP

7 prostych zmian w sposobie odżywiania pacjentów z POChP

Getty Images / gilaxia

Właściwe odżywianie jest zawsze korzystne dla zdrowia, niezależnie od tego czy cierpisz na chorobę przewlekłą czy też nie. Ale kiedy chorujesz na POChP wybór odpowiednich pokarmów staje się jeszcze ważniejszy.

Właściwa dieta może spowodować istotną różnicę w twoim samopoczuciu i może nawet ułatwić ci oddychanie pomimo POChP.

Dlaczego dieta ma znaczenie w przypadku chorych z POChP?

Mówiąc najprościej, twoje ciało wykorzystuje jedzenie, które spożywasz jako źródło energii dla wszystkich czynności, które wykonujesz. Potrzebujesz energii nawet po to, żeby oddychać.

U ludzi żyjących z POChP mięśnie oddechowe mogą wymagać aż 10-krotnie więcej kalorii, żeby działać właściwie w porównaniu z osobami nie chorującymi na POChP. Może to prowadzić do utraty wagi. Według danych nawet co czwarta osoba z zawansowaną POChP doświadcza utraty wagi w stopniu umiarkowanym do ciężkiego. W rezultacie może dojść do niedowagi, która skutkuje osłabieniem i zmęczeniem.

Z drugiej strony, nadwaga może również powodować problemy  u osób chorych na POChP. Dodatkowe kilogramy mogą utrudnić oddychanie. Twoje płuca mogę być zmuszone cięższej pracy a zapotrzebowanie na tlen w celu normalnego funkcjonowania może być wyższe.

Zapewnienie organizmowi właściwych składników odżywczych może również ułatwić oddychanie  chorym na POChP. Zdrowa dieta dostarcza organizmowi paliwa i pozwala utrzymać wagę pod kontrolą.

Twój lekarz powinien pomóc ci w opracowaniu plany diety, który sprawdzi się w twoim przypadku. Możesz także udać się do specjalisty dietetyka, który wymyśli sposoby ułatwiające  przestrzeganie zaleconej diety.

Proste przykłady zamiany pokarmów

Moje doświadczenie zebrane przez lata życia z POChP  uczy, że zamiana kilku pokarmów na inne pozwala zapewnić wszystkie wymagane składniki odżywcze:

Zamień tosty na jajka

Wielu ekspertów od POChP zaleca stosowanie diety niskowęglowodanowej.

Czy chcesz ograniczyć ilość spożywanych węglowodanów? Porozmawiaj z lekarzem. Będziesz prawdopodobnie musiał jeść więcej mięsa, drobiu, ryb, jajek i warzyw nie zawierających skrobi. Będziesz także musiał jeść mniej słodyczy, makaronu i warzyw bogatych w skrobie. Pierwszym prostą zamianą jest zjedzenie na śniadanie jajecznicy zamiast tostów.

Zamień chipsy na paprykę i humus

Węglowodany proste (“rafinowane”) są pozbawione błonnika znajdującego się w otoczce ziaren, co oznacza, że powodują szybki wzrost poziomu glukozy. Organizm szybko trawi proste węglowodany i dzięki temu zapewnia szybkie uczucie wzrostu energii, ale krótko potem wywołuje uczucie osłabienia i znużenia. Ciasta, chipsy, białe pieczywo i makaron to wszystko przykłady prostych węglowodanów.

Węglowodany złożone zawierają błonnik. Błonnik przyspiesza przechodzenie pokarmu przez układ pokarmowy, kontroluje poziom glukozy we krwi i może obniżać cholesterol. Zapewnia także uczucie sytości,  dzięki któremu nie masz ochoty jeść więcej. Twoim celem jest spożywanie 20 do 30 gramów błonnika na dobę.

Chcesz zwiększyć ilość błonnika w swojej diecie? Warzywa, fasola, pełnoziarniste pieczywo, orzechy i owoce to dobre źródła błonnika. Kawałki papryki z humusem to prosta i korzystna alternatywa dla chipsów jeśli chcesz zwiększyć ilość spożywanego błonnika.

Zamień napoje gazowane na wodę

Kofeina zawarta w niektórych napojach gazowanych może wchodzić w interakcje z niektórymi lekami przeciwko POChP  podnosić poziom  ciśnienia krwi. Gazowane napoje sprzyjają powstawaniu wzdęć, co czasami może powodować dyskomfort przy oddychaniu.

Napoje gazowane są z reguły wysokokaloryczne i pozbawione składników odżywczych. Pół litra coli odpowiada 11% dziennego zapotrzebowania na energię dorosłej osoby! Regularne spożywanie napojów gazowanych wiąże się ze zwiększonym ryzykiem nadwagi, cukrzycy typu 2 i chorób serca.

Zadbanie o prawidłowe nawodnienie poprzez picie odpowiedniej ilości wody pozwala także rozcieńczyć śluz obecny u osób chorych na POChP i łatwiej usuwać go z organizmu. Postaraj się pić od 6 do 8 szklanek wody dziennie, po uprzednim uzgodnieniu tego z lekarzem. Niektóre osoby chore na serce muszą ograniczyć ilość wypijanych płynów.

Zamień smażonego kurczaka na grillowanego

Smażone jedzenie powoduje wzdęcia, a wzdęcia mogą utrudniać oddychanie.

Spróbuj unikać pokarmów takich jak smażone kurczaki, nuggetsy z kurczaka, frytki, krążki cebulowe czy pączki. Zamiast tego wybieraj lżejsze, niesmażone potrawy takie jak grillowany kurczak, pieczony indyk czy jajka na twardo.

Zamień makaron na domową zupę

Makaron nie będzie zapewne gościł często w twoim menu jeżeli starasz się utrzymać niskowęglowodanową dietę. Alternatywą są zupy domowe, które mogą stanowić pożywne  główne danie.

Miękkie pokarmy takie jak zupy są również łatwiejsze do przeżuwania i połykania co może być pomocne w przypadku osób chorych na POChP. Ponadto, zawierają mnóstwo warzyw bogatych w błonnik co jest dodatkową korzyścią!

Należy jednak zwrócić uwagę na fakt, że wiele zup w puszkach zawiera dużą ilość soli. Może to być niekorzystne ze względu na fakt, że nadmiar soli powoduje zatrzymywanie większej ilości płynów w organizmie. Ponadto, możliwy jest wzrost ciśnienia krwi prowadzący do trudności w oddychaniu. Osobom dorosłym  zaleca się spożywanie nie więcej niż 6 g soli na dobę (2,4 g sodu), dlatego kupując gotowe zupy warto sprawdzić opis na opakowaniu pod kątem zawartości soli.

Zamień sól na zioła

Unikanie dodawania zbyt dużej ilości soli podczas gotowania jest ogólnie dobrym pomysłem. Nadmiar sodu sprzyja zatrzymywaniu wody w organizmie i może utrudniać oddychanie.

Do przyprawiania potraw używaj ziół i przypraw nie zawierających soli. Przed skorzystaniem z substytutów soli skonsultuj się z lekarzem – substancje te mogą czasami zawierać składniki, które są równie szkodliwe co sól.

Zamień lody na jogurt z owocami

Chociaż lody z reguły zawierają dużo kalorii i cukru, nie oznacza to że musisz zawsze rezygnować z deseru.

Jogurt z niską lub zerową zawartością tłuszczu jest idealnym zamiennikiem lodów. Należy jednak zawsze sprawdzić etykietę, żeby upewnić się, że nie dodano do niego dużej ilości cukru. Jeśli masz ochotę na dodatkowy cukier, udekoruj swój jogurt świeżymi owocami.

Jogurt jest również cennym źródłem wapnia, a dla chorych na POChP ważne jest, aby zadbać o odpowiednią ilość wapnia w diecie. Niektóre leki  przyspieszają wypłukiwania wapnia z organizmu zwiększając ryzyko zachorowania na osteoporozę.

Warto pamiętać, że nabiał nie powoduje powstawania dodatkowego śluzu w gardle, jamie nosowej i płucach. Jogurt pozostawia tylko kremową warstwę na błonie śluzowej jamy ustnej i gardła, którą można wziąć za śluz.

Zapamiętaj!

To co jesz i pijesz może wpływać na oddychanie u osób chorych na POChP. Jeśli chcesz wprowadzić w swoim odżywaniu zmiany pomagające ograniczyć objawy choroby porozmawiaj ze swoim lekarzem lub dietetykiem jak powinna wyglądać zdrowa i dobrze zbilansowana dieta w twoim przypadku.

 
PO/GTV/20/0197

Znalazłem ten artykuł:

Udostępnij tą stronę:


Może zainteresuje Cię również…

Jak przetrwać kryzys, dzień po dniu

Dowiedz się więcej

7 pytań jakie powinna zadać sobie każda osoba, u której zdiagnozowano POChP

Dowiedz się więcej

Obalamy 8 powszechnych mitów dotyczących POChP

Dowiedz się więcej